log in

Intreprindere individuala

Infiintare Intreprindere Individuala

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întreprinderea individuală este o întreprindere economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică, potrivit OUG nr.44/ 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Mai exact, activitatea economică este desfăşurată în mod organizat, permanent şi sistematic, combinând resurse financiare, forţa de muncă atrasă, materii prime, mijloace logistice şi informatice, pe riscul întreprinzătorului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
Este forma de organizare ideală pentru o afacere mică, însă trebuie demonstrată calificarea întreprinzătorului, în domeniul ales de activitate.

Avantaje:
- Costuri mai reduse de înfiinţare;
- Modalitatea de ţinere a contabilităţii este mult mai simplă, aceasta ţinându-se în partidă simplă;
- Formalităţi mai simple de înfiinţare sau de radiere;
- Plata impozitelor este mai simplă, titularul acesteia putând opta, în funcţie de tipul afacerii, pentru impozitul la normă de venit, care se stabileşte potrivit unei grile realizată de ANAF, sau pentru impozitarea în sistem real, adică 16 % din profitul realizat.

Dezavantaje:

- Răspunderea întreprinzătorului individual se face cu întreaga avere personală a acestuia, patrimoniul întreprinderii individuale confundându-se cu patrimoniul personal al celui care o administrează;
- Aria restrânsă de activitate restrânsă la calificarea dovedită a întreprinzătorului;
- Anvergura mai mică pe care o poate avea afacerea, datorită numărului redus de angajaţi, precum şi accesului mai restrictiv la credite şi fonduri nerambursabile.

Solicită ofertă înfiinţare I.I.

Inscrie-te pentru a primi newsletterul nostru

Log in or create an account